Kompletan vodič kroz Jooml-u

Džumla (eng. Joomla) je odličan sistem za uređivanje sadržaja sa puno fleksibilnosti i sa interfejsom koji je lak za korišćenje, a kog se mnogo ljudi uplaši kada shvati koliko puno opcija i podešavanja je dostupno. Svrha ovog priručnika je da služi kao uputstvo za osnovne sadržaje Džumle i da vam pomogne da instalirate i pokrenete svoj prvi Džumla veb sajt. 

Svi smo mi u nekom trenutku bili početnici, te se nadam da će vam ovo uputsvo pomoći da odgovorite na neka pitanja koja možda imate.

Šta je CMS (Sistem za uređivanje sadržaja)?

Sistem za uređivanje sadržaja je serija strana za programiranje povezana sa bazom podataka, koja osobi omogućava da povrati informacije iz te baze podataka u formi sadržaja. Zvuči komplikovano? Jedan ste koristili češće nego što mislite. 

Da li ste ikada ažurirali svoju Fejsbuk stranu ili napravili blog? Da li ste ikada kupili neku stvar preko sajta Kupindo.com ili ste licitirali na Limundu? Da li ste ikada čitali Blic.rs ili B92.net ili nešto proveravali u Vikipediji? Svi ovi sajtovi rade sa nekom vrstom sistema za uređivanje sadržaja. 

Oni na koje ćemo se koncentrisati su oni koji vam dozvoljavaju da uređujete sopstveni veb sajt od jednostavnog interfejsa do kreiranja vaših ličnih strana i menija bez potrebe da znate kako sami da programirate.

O Džumli

Džumla (Joomla) je platforma zasnovana na PHP-u i MySQL-u koja je napravljena 2005. godine od strane razvojnog tima programera koji se bavi otvorenim kodom. Ona trenutno ima 300 000 saradnika i korisnika zajednice. Džumla je besplatna za bilo koga ko želi da je preuzme i koristi da bi napravio veb sajt. Takođe je otvorena za svakoga ko želi da napravi ekstenzije ili templejte. 

Najnovija verzija Džumle može biti preuzeta sa: www.joomla.org/download.html

Zašto Džumla?

Postoje tri glavna besplatna CMS-a koji su dostupni danas, i beskrajno puno ostalih manje popularnih. Najpopularniji dostupni sistemi za uređivanje sadržaja su: Džumla, Drupal i Vordpres. 

Razlike među njima su veoma značajne, iako su u osnovi predviđeni da rade istu stvar – da vam pomažu u pravljenju i uređivanju vašeg veb sajta. Bilo je puno žučnih rasprava između korisnika Džumle i Drupala oko toga koji je bolji. Kao neko ko je koristio oba, moje mišljenje je da oba imaju svoje dobre i loše strane.

Džumla

Za:

 • Džumla je obično lakša da se instalira i pokrene i nastoji da bude lakša za učenje.
 • Džumla nastoji da ima lepše templejte i druželjubiviju zajednicu, čak i prema korisnicima koji su početnici.

Protiv:

 • Džumlin kod može ponekad biti zbrkan i vreme učitavanja zbog toga ume da bude duže.
 • Način na koji je izgrađena ograničava koliko podkategorija može biti napravljeno.

Drupal

Za:

 • Drupal ima fleksibilniju infrastrukturu dozvoljavajući vam da napravite višestruke podkategorije i sa naprednijim korisničkim sadržajima.
 • Brzo vreme učitavanja i prilično čist kod.

Protiv:

 • Duži proces učenja i često duže instaliranje do samog pokretanja.
 • Iako zajednica pruža podršku, postoji manje tolerancije za nove korisnike i ljude koji postavljaju osnovna pitanja.

U suštini, oba su odlični CMS-ovi, a koji ćete odabrati treba da zavisi od vaših specifičnih potreba i volje da rešite svaki posebni CMS problem.

Takođe, obratite pažnju na to kakve module i teme svaki CMS poseduje jer će vam možda zatrebati neki koji ne postoji na obe platforme. Najbolje je izvagati za i protiv svakog CMS-a pre nego što krenete i napravite vaš veb sajt. 

Vordpress (Wordpress) je različit na mnogo načina. Vordpres je zapravo napravljen da služi kao platvorma za blogovanje. Takođe ima veliku zajednicu i fleksibilnost da se razvije izvan samog bloga, ali najbolje funkcioniše kao dostavljački medijum za stalno menjanje materijala, baš kao što blogovi i treba da budu. Rekavši to, možete napraviti lepe veb sajtove koji nisu blogovi koristeći Vordpres.

Instaliranje Džumle

Osnovni zahtevi

Postoje dva načina da se instalira Džumla. Manuelno i koristeći instalacione softvere kao što su Fantastiko ili C-Panel, koji su instalirani na serveru host-a i pružaju interfejs za uređivanje sajta i instalaciju softvera koji su lakši za korišćenje, ali su potrebe za oba veoma slične. 

S obzirom da je Džumla sistem koji pokreće baza podataka, ona zahteva SQL bazu podataka da bi se pokrenula. Tamo će ona instalirati svoje tabele i uskladištiti informacije koje u nju dodate. Džumla takođe radi bolje na relativno brzom serveru, te ukoliko ste predugo bili na istom serveru, kontaktiraje vašeg host-a i proverite da li je server poboljšan i ako to nije slučaj, tražite da budete prebačeni na noviji server. 

Džumla koristi mnogo izvora i vaš sajt će se brže učitati ako server može da izađe na kraj sa puno procesa u isto vreme. Takođe postoji šansa da tehnologija na starijim serverima neće podržati najnovije verzije Džumle. Možete pogledati listu najaktuelnijih zahteva na: http://help.joomla.org/content/view/1938/302/ 

Ukoliko koristite Fantastiko ili C-Panel, proverite instalacionu verziju. Želite što je moguće noviju verziju Džumle, i u najmanju ruku jednu verziju pre nje.

Nove verzije često imaju bezbednosne nadogradnje i popravljene greške, i kada rade sa dinamičnim sajtom, te popravke mogu činiti veliku razliku.

Da biste utvrdili Džumlinu najnoviju verziju, posetit Džumlin veb sajt.

Instalacija sa C-Panelom

Proverili ste sve zahteve, i šta sada? Pa, ako imate instaliran C-Panel na svom serveru, imate posao kao stvoren za vas. 

Idite na C-Panel, potražite Fantastico i pogledajte pod sekcijom Uređivanje sadržaja. Proverite verziju Džumle koje ja dostupna. Želite najmanje 1.5 verziju. Ukoliko je skora verzija, kliknite “Novu instalaciju” (neke verzije Fantastika vam takođe daju opciju da nadogradite vašu instalaciju ukoliko već posedujete neku). 

Instalacija Joomle Softtakulos

Instalacija Dzumle Softakulos

Od vas če se tražiti da popunite sledeća polja:

 • Koji domen želite da koristite.
 • Instalirajte direktorijum (ostavite prazno ako želite da bude u korenom folderu vašeg sajta ili kreirajte ime direktorijuma ukoliko želite da bude u folderu u okviru vašeg sajta).
 • Korisničko ime, šifra, imejl i puno ime administratora.
 • Ime sajta.
 • Instaliraj korisničke podatke (štiklirajte kućicu). Opcija će instalirati strane, menije i direktorijume sa informacijama Džumle. Ukoliko želite da ih vidite i menjate radi učenja o tome kako koristiti sajt, ne dirajte ovu opciju. Lično, nalazim da je ova opcija nezgrapna, jer morate da obrišete sve stranice Džumle sa vašeg sajta, tako da ja nikada ne štikliram ovo polje. Onda kliknite “Instaliraj Džumlu”.

Sačekajte par minuta i C-Panel će napraviti bazu podataka i instalirati Džumlu za vas. Tada će vam dati link do vaše instalacije i do vaše administracije, gde ćete napraviti članke ili konfigurisati vaš sajt.

Instaliranje Joomle

Manuelna instalacija

Šta radite sada, ukoliko vam vaš server ne pruži C-Panel? Ne brinite, postoji još nekoliko koraka, ali to i dalje nije dug proces. 

Trebaće vam baza podataka, FTP program i Džumlini instalacioni fajlovi.

Korak 1 – Baza podataka

Najviše host-ova danas vam dozvoljava da napravite bazu podataka koristeći njihovu administraciju. Jednom kada je napravite nećete morati da znate kako da se nosite sa bazom podataka. Sve što vam treba je:

 • Ime baze podataka
 • ID baze podataka
 • Šifra baze podataka
 • Put baze podataka (ili adresa)

Kada napravite bazu podataka, trebali biste da imate pristup svim tim informacijama. Čuvajte ih, jer će vam ih Džumla tražiti tokom instalacije.

Korak 2 – Preuzimanje Džumla fajlova

Kada podesite bazu podataka, trebaju vam Džumlini instalacioni fajlovi. Najviše ažuriranih fajlova možete naći ovde: http://www.joomla.org/download.html

Skinite ih na vaš računar kao zip datoteke i otvorite ih u vašem veb sajt folderu. Sada imate dve opcije. Ukoliko želite da Džumla bude vaš ceo sajt, ili glavni deo vašeg sajta, treba da ih smestite u koreni folder, koji je glavni folder za vaš sajt. 

Ukoliko umesto toga, već imate svoj sajt i želite da Džumla bude samo deo tog sajta, u podfolderu kao što je: www.mojsajt.com/joomla, onda, treba da napravite taj folder i otvorite sve datoteke u njemu.

Korak 3 – Aploudovanje Džumlinih fajlova

Sledeće, treba da aploudujete sve Džumline fajlove na vaš host koristeći FTP program, ili da otvorite zipovane fajlove direktno na vaš server kroz fajl menadžer.

Korak 4 – Pokretanje instalacije

Kada je to urađeno, idite na (ukoliko ste ažurirali Džumlu u korenom folderu): http://mojsajt.com/index.php

Ili, ako ste je aploudovali u podfolder, idite na: www.mojsajt.com/folder/index.php

Od tog trenutka, pa nadalje, pratite instalaciju.

Instalacija Joomle 

Tražiće vam jezik, i onda će proveriti da li vaš server može, bez ikakvih problema, izaći na kraj sa Džumlom. 

Kod nekih određenih host-ova, Džumlini folderi možda se neće podrazumevati sa njihovim pravilnim postavkama dozvola, što bi dovelo do toga da prikaže grešku „Pristup nije dozvoljen“. U tom slučaju, možda ćete trebati da pristupite tim folderima i da manuelno promenite dozvole. 

Neki host-ovi pružaju interfejs u svojoj administraciji koji vam omogućava da uradite to, ako ne, proverite uputstva o dozvoli u FTP programu koji koristite. Kada menjate dozvolu, morate biti veoma pažljivi, jer ako promenite pogrešan folder, vaš saj može biti potpuno otvoren hakerima. 

Postoje mnoge rasprave o tome koje bezbednosne postavke trebaju biti koriščene u Džumli. Osnovne postavke za dozvolu: 

Permisije

Koristite najsigurniju postavku za sve fajlove koji nisu javni, kada god je to moguće, i kada to ne utiče na instalaciju i korišćenje Džumle.

Korak 5 - Licenca

Sledeće, pročitajte Džumlinu licencu, vrlo je jasna.

Licenca

Korak 6 – Informacije o bazi podataka

Na sledećoj strani će vam biti potrebne informacije iz vaše baze podataka.

Instalacija Baze podataka Joomla

Izaberite:

 • Tip baze podataka (mysql je najćešča)
 • Ime host-a (adresu ili put do vaše baze podataka)
 • Korisničko ime i šifru (za bazu podataka)
 • Ime baze podataka (verovatno ste ga izabrali kada ste pravili bazu podataka) <l/i>

Napomena: U zavisnosti od vašeg host-a, možda vam nije bio dat izbor da selektujete vaše opcije za kreiranje baze podataka. U tom slučaju, pokušajte sa imenom host-a „localhost“ i korisničkim imenom i šifrom obezbeđenim od strane vaše kompanije za host-ing.

Ako instalirate na lokalnom host-u koisteći WAMP ili XAMPP, korisničko ime je najčešće „root“ a šifra je ništa/prazno.

Osim ako znate šta radite ili ste dobili grešku tokom instalacije, ne trudite se da gledate napredne postavke. 

Nastavite kroz podešavanje. Bićete upitani da dodate osnovne informacije kao što su imejl i ime sajta, i biće vam data opcija da instalirate „Probne podatke“. Kao što sam objasnio u instaliranju C-Panela, ova opcija će instalirati stranice, menije i direktorijume sa informacijama o Džumli. 

Ako želite da ih vidite i da ih menjate u svrhu učenja o tome kako koristiti sajt, ne dirajte ovu opciju. Ja uglavnom ne volim da imam sve te stranice instalirane na mom sajtu, jer kasnije moram da ih obrišem. 

Ako nastavite sa instalacijom sada treba da vam se pojavi strana „Čestitamo“. 

Uspesna instalacija Dzumle

Sve što sada trebate da uradite, da bi počeli da koristite Džumla sajt, je da se vratite na FTP i obrišete direktorijum „Instalacija“. Ostavljanje ovog direktorijuma na sajtu je veliki sigurnosni rizik. 

Sada ste spremni da počnete da dodajete sadržaj na vaš veb sajt kroz Džumlin interfejs.

Brisanje baze Joomla

Postavke konfiguracije

Kada je Džumla instalirana, vreme je da počnete da dodajete sadržaj i uređujete svoj sajt. Moraćete da se prijavite u administraciju sajta. Standardna administracija se može naći na http://(vaš sajt i folder u kom je instalirana Džumla)/administrator. Trebaće vam korisničko ime i šifra koje ste izabrali tokom instalacije da bi se prijavili i pristupili backend-u vašeg sajta.

Registracija Joomla

 

Korisnički menadžer

Korisnički menadžer vam dozvoljava da kreirate nove korisnike klikom na dugme „novo“ i da uređujete postojeće korisnike. Takođe možete koristiti ovaj interfejs da definišete u koju grupu po pitanju dozvola oni spadaju, što definiše šta oni mogu ili ne mogu da rade na sajtu.

Na primer, „super administratori“ imaju punu kontrolu nad sajtom; međutim, registrovani korisnici mogu pristupiti delovima frontend-a sajta koji zahteva prijavljivanje, ali ne i puno drugih stvari.

Globalna konfiguracija

Postoje tri oznake pod Globalnom konfiguracijom, i vaši izbori ovde utiču na ceo sajt. One su:

Sajt

Možete podesiti sajt da bude isključen (tako da ga niko ne može videti dok radite na njemu). Pisaće da sajt ne radi zbog održavanja. 

Sajt je trenutno u izradi

Takođe imate opciju da menjate ime sajta i da izaberete podrazumevani WYSIWYG uređivač (WYSIWYG What you see is what you get – Ono što videte je ono što dobijate), koji je interfejs kojim vi kreirate članke, pravite fontove, boldujete, pravite tabele, itd. Podrazumevani je TinyMCE. Možete instalirati druge ukoliko to želite. Džumla ima veliki izbor ekstenzija dostupnih za preuzimanje, ali više o tome kasnije. 

Dužina liste određuje koliko će biti dugačke liste članaka koje su podrazumevane na backend-u vašeg sajta, pre nego što Džumla prikaže „sledeću stranicu“. 

Dužina feed-a i imejl feed-a određuju dužinu i imejl za RSS feed na vašem sajtu. 

Meta opis globalnog sajta i ključne reči su opis koji će Gugl i drugi pretraživači razumeti kao opšti opis sajta i ključne reči.

SEO postavke

URL-ovi, koji su pretraživačima laki za korišćenje, će modifikovati adresu vaše stranice od nečega što izgleda ovako: 

http://mojsajt.com/index.php?option=com_mtree&task=listcats&cat_id=1922&Itemid=35 

do nečega što izgleda ovako: 

http://mojsajt.com/o-nama/kontakt 

ili 

http://mojsajt.com/index.php/o-nama/kontact.html 

Ukoliko izaberete da dodate sufiks URL-u (to je .html deo) 

To će samo fukcionisati kod nekih host-ova, ako koristite Apache mod_rewrite, otuda ta opcija. Najbolji način da to saznate je da jednostavno probate bez nje, i ako imate problema, onda promenite tu opciju u da. 

Možete ga čak i imati, da ne bi bilo index.php u URL-u.

Globalne postavke Joomla

Sistem

Pod sistemskim postavkama videćete nekoliko opcija koje ćete možda želeti da promenite, koje kontrolišu da li korisnik može da se registruje na vaš sajt i kakve vrste privilegija može imati. Neke od najvažnijih karakteristika su:

Globalne postavke Joomla

Korisničke postavke:

Dozvolite korisničko prijavljivanje:

(da, ne) – Određuje da li je ljudima dozvoljeno da se registruju kao korisnici sajta ili ne. Ako izaberete da, možete određivati koji će nivo pristupa novi korisnik imati kada se prijavi. Opcije su:


Vrste registrovanja novih korisnika:

Registrovani :

– ne može da menja, niti objavljuje bilo kakve članke. Korisnik je samo registrovani korisnik sajta koji nema nikakve privilegije.


Autor :

– Može da kreira sadržaj i da odredi gde treba da ide i neke manje postavke vezane za njihove individualne članke.


Urednik:

– Ima istu mogućnost kao gore navedeni korisnici, ali on takođe može uređivati članke drugih korisnika.


Izdavač:

– Može raditi sve gore navedeno, plus ima mogućnost da bira da li će članak biti objavljen ili ne.

 

(Detaljne informacije mogu biti pronađene na: http://docs.joomla.org/)


Aktivacija novog korisničkog naloga :

(da, ne) Određuje da li sajt zahteva da se odgovori na aktivacioni imejl.


Put do foldera sa medijima:

– ukoliko odlučite da promenite mesto gde su upravljačka dokumenta pohranjena ovde možete staviti novi URL.


Put do foldera sa slikama:

– ukoliko odlučite da promenite mesto gde su vam pohranjene fotografije ovde možete staviti novi URL.


Minimalni korisnički nivo za medija menadžer :

(autor) – Dozvoljava vam da odlučite koje vrste korisnika mogu imati pristup vašem upravljaču medijima, što bi im dozvolilo da postavljaju slike, brišu ih i premeštaju. Autor je podrazumevani izbor, jer će im možda biti potreban pristup radi postavljanja slika na članke koje kreiraju. 

Većinu drugih bi trebali da menjate samo ukoliko znate koja im je namena.

Server

Većina opcija će već biti podešena tokom instalacije. Opcije koje morate promeniti su:

Pod postavkama imejla:

Imejl od – imejl koji želite da koristite kada šaljete poruke sa vaše Džumla sajta.

Od imena:

Ime pošiljaoca koje želite da primaoci vide u imejlu koju šaljete koristeći svoj Džumla sajt.

Postavke servera Joomla

Alati

Većina alata pod ovom opcijom može biti korišćena za opšte uređivanje održavanje sajta i komunikaciju među korisnicima. Možete slati privatne poruke korisnicima ili grupne poruke svima. 

Kada drugi korisnik uređuje fajl, mali katanac sprečava druge da ga uređuju u isto vreme, i „isključuje ga“ za to vreme. Opšta prijava u osnovi čini sve što je odjavljeno dostupnim za uređivanje ponovnim prijavljivanjem. 

Neki režimi keširaju neke informacije zbog brzine. Ukoliko treba, možete obrisati keš koristeći „Očistiti keš administrator“ i „Pročistiti keš administrator“.

Kako objaviti sadržaj

Struktura Džumle zahteva da svaki članak pripada sekciji i kategoriji (osim ako ga učinite nedefenisanim). Zbog toga, pre nego što počnete da pravite sekcije i kategorije, morate da smislite imena koja će vam možda trebati. Mislite o sekciji kao o fioci u ormaru za kartoteku, kategorija je fascikla unutra, a na članke kao na dokumenta unutar fascikle. 

Još jedno praktično pravilo je razmišljati o sekcijama i kategorijama kao što se razmišlja o menijima i opadajućim menijima. Recimo da želite da imate dugme sa nazivom „O mojoj kompaniji“ i kada neko stavi kursor iznad tog dugmeta, pojavi se opadajući meni sa opcijom „Osoblje“ i „Lokacije“. 

Ovo je dobra smernica za pravljenje vaših sekcija i kategorija. Učinite „O mojoj kompaniji“ sekcijom, a „Osoblje“ i „Lokaciju“ kategorijama. Onda možete napraviti jednu stranicu za svaku osobu u osoblju i smestiti je u kategoriju „Osoblje“, i sve različite lokacije koje vaš posao ima na njihovoj stranici, sa mapom, kontaktom i informacijama, i smestite svaku od ovih stranica u kategoriju „Lokacije“. Na taj način možete učiniti svoj sajt organizovanim za trenutak kada ste spremni da napravite menije.

Sekcije

Da biste napravili sekciju, jednostavno idite na meni „Sadržaj“ i izaberite „Sekcije“. Jednom kada ste na stranici, kliknite na „Novo“. Bićete prebačeni na stranicu sa nekoliko opcija. Jedina koja vam stvarno treba je Naslov i Opis ako želite u jednom trenutku linkom da povežete meni sa sekcijom, inače, samo će Naslov biti dovoljan.

Kategorije

Iz menija sadržaja takođe možete doći do kategorija. S obzirom da postoje podkategorije sekcija, one rade na sličan način, i takođe trebate dodati Naslov, ali ovog puta takođe morate izabrati sekciju za kategoriju. Sva ostala polja su proizvoljna i nisu neophodna za rad sajta.

Joomla kategorije

Članci - Artikli

Sada, kada ste napravili vaše sekcije i kategorije, možemo početi sa dodavanjem pravog sadržaja na sajt. Da biste napravili članak, idite na „Sadržaj“, članke i onda kliknite „Novi“. 

Bićete prebačeni na stranu koja izgleda kao mali Mikrosoft vord, ali bez toliko opcija. To je ono što zovemo WYSIWYG (Ono šta vidite je ono što dobijate) interfejs. To znači da šta god da radite na ovoj stranici biće prevedeno od strane programa u HTML koji može biti pročitan od strane veb pretraživača kao veb stranica. 

Počnite dodajući naslov. Pseudonim nije potreban. Onda morate izabrati sekciju i kategoriju (što je razlog zašto ste prvo morali da je napravite). Onda možete dodati tekst i slike u bilo kom pregledaču, standardnom WYSIWYG pregledaču ili direktno u HTML-u (kliknuvši na malu HTML ikonu). Takođe možete dodati SEO (optimizaciju pretraživača) informacije kliknuvši na opciju Meta tagovi sa desne strane. 

Još jedno dugme vredno pomena je dugme „Pročitaj još“. Koristili bi ovo dugme ukoliko želite da ljudi pročitaju kratak pregled članka i da kliknu na link za dalje čitajne članka da bi ga pročitali celog. U suštini, samo odaberite gde želite da se pregled završava, kliknite na njega i onda kliknite na dugme „Procitaj još“. 

Novi artikal Joomla

Dodaće kod članku da bi napravio dugme „Pročitaj još“. Naročito je korisno ako koristite blog prikaz (o tome više kasnije) i ne želite da se lista celih članaka prikaže na nekoj stranici. 

Takođe ćete primetiti da postoji nekoliko naprednih parametara koje možete da menjate ako želite da prikažete ime autora ili ako želite da prikažete podrazumevani PDF, ikonice za štampanje ili imejl koje se obično pojavljuju u gornjem desnom uglu Džumla članaka.

Media menadžer

Media menadžer je vaš alat za organizovajne vaših slika. Jedna važna stvar koju treba znati vezano za media menager je gde da stavite fajlove. Podrazumevano dolazi sa nekoliko slika (kao što su voće i hrana). Tim slikama se može pristupiti kroz interfejs članka koji će se dodati članku, ali na taj način se može pristupiti samo folderima i slikama koje su stavljeni u folder „Priče“. 

I dalje se možete imati vezu sa drugim slikama, ali morate ručno pronaći njihove adrese i ukucati ih, tako da, radi lakšeg korišćenja, predlažem da smestite sve slike koje ćete postavljati na stranice vašeg sajta u organizovani folder unutar foldera „Priče“. 

Još jedna stvar koju treba znati je da Media menadžer ne menja veličinu slika, tako da, ako aploudujete velike slike, one će izobličiti vaš veb sajt jednom kada ih postavite na njega, i čak iako ručno promenite veličinu slike u kodu unutar Džumle, tim slikama će i dalje trebati puno vremena da se učitaju i značajno će usporiti vaš sajt. Tako da, promenite im veličinu i kompresujte ih programom koji služi za to pre nego sto ih aploudujete u Media menadžer.

Meniji

Meni Joomla

Sada, kada ste napravili sekcije, kategorije i članke, vreme je da napravite menije za vaš sajt. Možete napraviti nekoliko različitih menija i podmenija koristeći „Menu>Menu Manager“. 

Najčešći je osnovni „Glavni meni“ koji je napravljen kao podrazumevan i koji se takođe može naći pod dugmetom „Menu“. Postoje beskonačne opcije sa menijima. Možete ih povezati sa sekcijama, kategorijama, sa pojedinačnim člancima, sa spoljašnjim sajtovima, komponentama, omotima, i mnogim drugim. 

Onaj koji ćete najverovatnije koristiti najčešće je meni „Članci“. On vam dozvoljava da se povežete sa člancima, kategorijama ili sekcijama, i takođe da podesite kako želite da se oni prikazuju. 

Na primer, ja želim da napravim link menija koji će na mom sajtu pokazivati na kategoriju zvanu „Sport“. Takođe želim da se svi moji članci pojave u formatu bloga, sa početkom članaka, praćeni dugmetom „pročitaj više“ i prikazani u dve kolone. Iz opcije novi meni biram „Articles>Category Blog Layout“. 

Jednom kada se naviknete da koristite Džumlu i počnete da širite svoj sajt komponentama, dobićete više tipova menija iz kojih ćete moći ta birate.

Kako da dizajnirate i prilagodite vaš sajt

Postoje mnoge odlike kao što su društveni bukmarci, moduli koji se konektuju na mejling liste, kalendari, albumi sa fotografijama, i beskonačna količina drugih karakteristika koje mogu biti dodate na vaš Džumla sajt. 

One su zapravo jedna od glavnih prednosti posedovanja dinamičnog sajta. Možete skriptama uneti mnogo izmena i odlika na vaš sajt, ali ako nemate nameru da učite kako da pišete skripte za Džumlu, postoji već preko 5000 dodataka, modula, templejta i komponenti dostupnih za skidanje sa http://extensions.joomla.org/, od kojih će mnogi biti potpuno besplatni. 

Nakon preuzimanja, proverite posebna uputstva da bi videli da li postoje neke instrukcije koje izgledaju neobično. Ukoliko ne postoje možete ih postaviti na svoj sajt prateći instrukcije koje slede. 

Da biste instalirali bilo koje dole opisane sadržaje, sve što treba da uradite je da odete do opcije „Ekstenzije“ i izaberete „Instaliraj/Deinstaliraj“. Bićete odvedeni na stranicu koja vam dozvoljava da tražite fajl na svom računaru ili da aploudujete fajl preko URL-a. Taj fajl je obično zipovan i ne bi trebao biti otvaran. 

Kada ste pronašli fajl, kliknite na „Aplouduj i Instaliraj“. Nakon nekoliko trenutaka trebalo bi da dobijete poruku koja kaže da je uspešno instaliran. Od tog trenutka, možete da odete do modula, dodataka, komponenata ili templejt menadžera da bi ih pokrenuli. 

dodavanje ekstenzija Joomla

Ljudi su skloni zbunjivanju u vezi sa razlikama između dodataka i modula, i u vezi sa tim šta komponente zaista rade. Zato mi dozvolite da vam razjasnim neke od nesporazuma.

Dodaci

Dodaci su sadržaji koji mogu biti dodati Džumli, koji će se pojaviti u samim člancima, ili koji su vezani za povezivanje sa člancima. Na primer, volim da imam opcije za ljude koji bi delili članke na mojim Džumla sajtovima i koji bi ih bukmarkovali. Ovo je nešto što bi trebalo da bude dodato na svaki pojedinačan članak, kako bi radio kako treba, ali ne želim da moram da ih dodajem na svaku stranicu ručno. 

Tada dodaci ulaze u igru. Pretraživao sam Džumla sajt sa ekstenzijama tražeći društvene bukmarke i našao nekoliko dodataka koji su dodali taj sadržaj mom sajtu. Nakon instaliranja jednog i njegovog pokretanja, sada, kada pišem članak, linkovi za socijalne mreže se automatski pojavljuju na svakoj stranici.

Moduli

Moduli se mogu prepoznati kao polja sa strane na dinamičnim veb sajtovima. Razlika između dodataka i modula je što se moduli pojavljuju skoro kao meniji koji su sa strane ili prečice oko članaka. 

Na primer, ako želite da imate modul koji ljudi mogu da koriste da bi se prijavili na vaš bilten direktno sa vaše stranice, možete preuzeti modul ili napraviti jedan koji dozvoljava ljudima da to urade. Tada samo treba da odlučite gde želite da taj modul ide. 

Svaki templejt ima svoje pojedinačne slotove koji su napravljeni da drže module. Najčešći su: Levi bar, Desni bar, Podnožje i Zaglavlje. Većina ima mnoge podslotove koje možete da koristite, gde oni dele te glavne oblasti u manje delove. Na primer, neki templejti imaju korisnika1, korisnika 2 i korisnika 3 na dnu stranice. To znači da imate tri male kolone na podnožju tako da možete dodati nekoliko modula na dnu vaše stranice. 

Sada, pomenuo sam da možete preuzeti module i takođe ih napraviti, pa kako to uraditi? 

Ispod opcije „Ekstenzije“, izaberite module. Zatim, kliknite „Novi“. Dobićete dugačku listu opcija za korišćenje. Neke od njih su moduli komponenata koje ste možda već instalirali, a neke su podrazumevane Džumla komponente. Nekoliko njih su veoma fleksibilni moduli, kao što je HTML opcija. 

U suštini, radi kao bilo koja druga HTML stranica. Šta god želite da joj dodate, što se tiče teksta, linkova ili bilo čega drugog što se može dodati na HTML, možete to uraditi ovde. 

Kada ste napravili modul, morate odlučiti gde želite da on ide. Naći ćete opadajući meni pozicija u gornjem levom delu vašeg ekrana. Izaberite poziciju, proverite da li je modul pokrenut i sačuvajte ga. Sada biste trebali da ga vidite na svojim stranicama. Ukoliko je na poziciji koja vam se na sviđa ili ga ne vidite, samo se vratite na svoj menadžer modula i izaberite neku drugu poziciju.

moduli Joomla

 

Komponente

Komponente rade kao sadržaji koji su dodati vašem Džumla sajtu. Složeniji su od dodataka ili modula, jer obično sa sobom donose razne sadržaje. Neke poznate komponente uključuju JomSocial (nije besplatan), koji kreira celu društvenu mrežu u okviru vašeg Džumla sajta, ili Acajoom, koja je moćna komponenta za imejl listu. 

Komponenta Joomla

Iako instalacija prati isti proces kao i druge ekstenzije, pošto su složenije, one obično zahtevaju da se pokrene više modula ili da konfigurišete komponentu, pa pratite uputstva kreatora.

Templejti

Ko god otvori prvu stranicu svog Džumla sajta razumeće zašto su templejti toliko neophodni. Iako vam Džumla daje pun pristup sajtovom HTML-u i CSS-u, kako biste mogli sami da učinite sve promene, većina ljudi ne razume potpuno te jezike. Tu prethodno napravljeni templejti mogu biti od neverovatne pomoći. 

Uz Džumlu dolazi nekoliko već instaliranih templejta, ali iskreno, oni nisu od pomoći. Jedan se zove Beez (pčele), i bukvalno ima pčele svuda po sebi. Nije najšarmantniji među templejtima...smešan je, ali nije baš privlačan...

Templejt Joomla 

Drugi sajtovi i programeri imaju templejte koji izgledaju mnogo profesionalnije sa nekoliko opcija za smeštanje modula. 

Brza pretraga „Joomla templates“ na Google-u će rezultirati hiljadama sajtova gde možete naći templejte koji su besplatni i koji se plaćaju. 

Njihovo instaliranje je obično veoma jednostavno, sastoji se od odlaska do istog interfejsa koji koristite za instalaciju većine ekstenzija. 

Kada je templejt instaliran, možete otići u „Ekstenzije>Menadžer templejta“ i trebalo bi da vidite novi templejt kao jednu od opcija. Štiklirajte polje za taj templejt i kliknite zvezdicu na kojoj piše „Podrazumevano“ u gornjem desnom uglu ekrana. Sada, ako odete i pogledate vaš sajt videćete novi templejt. 

Stvar koja uzrokuje mnogo zabune je kada neko aplouduje templejt koji je video kao screenshot, i kada ga učini podrazumevanim za svoj sajt, shvati da njihov sajt izgleda veoma drugačije od slike templejta. 

Glavni razlog zbog kog se to događa je što mnogo puta templejt dolazi uz nekoliko modula i dodataka, koji moraju biti učinjeni aktivnim i biti smešteni na određene delove sajta. Pročitajte instrukcije pažljivo, ako su vam omogućene i nemojte pretpostavljati da će vaš sajt izgledati identično kao slika na templejtu.

Džumla zajednica i podrška

Jedna od jačih strana Džumle je njena zajednica. Obzirom da je to velika grupa ljudi, svi nivoi korisnika konstantno postavljaju pitanja, i na većinu važnih je već odgovoreno od strane nekoga negde, dakle proveravanje foruma (www.forum.joomla.org) i Wiki stranica (www.docs.joomla.org) može odgovoriti na većinu pitanja koje možda imate.

Zaključak

Kao većina interfejsa sa mnogobrojnim sadržajima, Džumla može delovati kao komplikovan za učenje, zbog svih svojih sadržaja i svih svojih mogućih podešavanja. Zadatak oduzima mnogo manje vremena nego što to izgeda, naročito ako se namerite da savladavate jedan po jedan sadržaj. Za čas možete imati dinamični sajt koji je lako apdejtovati i koji može sazrevati sa vama. 

Menjanje izgleda i dodavanje sadržaja može biti urađeno u nekoliko minuta i važne promene u konfiguraciji mogu biti urađene promenom nekoliko fajlova. Ako ste ikada razmišljali o korišćenju Džumle, nadam se da vas ovaj vodič inspiriše da pokušate, i nadam se da vam pomaže da učinite svoje novo CMS iskustvo mnogo jednostavnijim. 

Ako naiđete na bilo kakve probleme koristeći Džumlu, molim vas zatražite pomoć na Joomla.org i neko će moći da vam pomogne u vašem problemu ili pogledajte druga Džumla pitanja.

 

KAKO ZAŠTITITI JOOMLA WEB SAJT

LakoDoSajta.net vam nudi uslugu 3 u 1
HOSTING + DOMEN + IZRADA
i sve to već od 99 evra/god.

zanimljivo

Šta je SEO optimizacija?
U osnovi, SEO znači pobrinuti se da sadržaj može biti pronađen – tako da će se vaš novi blog post ili sajt na temu „kako hraniti piliće“, nadajmo se pojaviti negde u top 10 rezultata kada...
Koliko košta izrada sajta u Srbiji?
Započeli ste biznis, otvorili ste firmu i treba vam web sajt...Danas je vrlo lako doći do sajta u Srbiji, postoje mnoge agencije za izradu sajtova, i postoji duplo više samostalnih dizajnera. Svi o...
Web sajt za malu firmu
Izrada websajta je ključna stvar za svakog preduzetnika ili vlasnika preduzeća. Nije važno da li je to mala firma, samostalan preduzetnik ili veliko preduzeće koje posluje već godinama. Danas…...
Na šta treba obratiti pažnju kod pisanja teksta za veb sajt
Kod teksta za web sajt, slobodno možemo reći da su najbitnije dve stvari: SADRŽAJ i IZGLED (Format) teksta...
Kako zaraditi od web sajta
Puno ljudi počne da bloguje verujući da je to lak način da se zaradi novac – samo napišite nešto zanimljivo, ubacite neke reklame na stranicu i valjaćete se u besplatnom novcu u trenu oka. Kao...