Odabir imena za web sajt

Biranje domena, tj. imena sajta je isto toliko važno koliko i odabir imena vaše firme. Čak u nekim primerima, kompanije su menjale naziv u naziv web sajta, jer su ih više prepoznavali po nazivu domena. Odgovarajući naziv sajta je od velike važnosti! Evo nekih saveta oko odabira imena za vaš sajt...

Odabir imena za vaš web sajt

Bilo da prodajete spajalice ili pružate usluge, ime vašeg sajta imaće ogroman uticaj na vaše poslovanje. Kao što smo napomenuli, neke kompanije su menjale svoje ime u naziv web sajta. Znači, najbolje je da domen sajta koji pravite bude isti kao i ime vaše firme, jer vaše mušterije poznaju naziv vaše firme i to im je poznato. Čak su verovatno i pokušali da ukucaju u pretraživaču to ime i .com na kraju!

Provera dostupnosti domena

Proverite da li je ime koje želite zauzeto. U brovzer (Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer…) ukucajte željeno ime. Na primer: www.cvecarafantazija.com. Ako se u rezultatu pretrage pokažu slične delatnosti, možete da kupite taj domen, ako se kojim slučajem prikažu rezultati sa kojima ne biste želeli da vas porede, probajte drugo ime. Ukoliko je taj naziv zauzet, pojaviće vam se direktan link ka tom sajtu.

Koliko dugačko treba da vam bude ime sajta

Morate imati jedno na umu: Vaša mušterija mora da ukuca naziv sajta. Ako klikne na link…i taj link je neko morao da ukuca… Dugački domeni su teži za pamćenje.

Preporuka je da vam ime za sajt ne bude duže od 20 karaktera.

Specijalni karakteri u imenu sajta

Nema baš puno specijalnih karaktera koji su dozvoljeni da se nadju u nazivu sajta. Možete koristiri anglesku abecedu, brojeve i crtice (-).

“Kamile” i crtice u imenu sajta

“Kamila” je način pisanja linka. To su vam odvojene reči, ali napisane kao jedna, stim da svaka reč počinje velikim slovom. (ServisAutoKlima.com)

Domen je uvek registrovan malim slovima kao jedna reč, ali možete pisati ime sajta, kako bi ga korisnici lakše zapamtili.

Crtice su pogodne, kada želite da pretraživači (Google, Yahoo, Bing…) prepoznaju odvojene reči u nazivu web sajta. Vremenom pretraživači postaju sve bolji u prepoznavanju reči i bez crtica u imenu.

Problem sa crticama je to što korisnicima je jednostavnije da ukucaju ime bez crtica...odlučite sami…

Primer: probajte da ukucate željeno ime sajta bez crtica. Da li se u pretrazi pojavljuju srodni poslovi?

 

LakoDoSajta.net vam nudi uslugu 3 u 1
HOSTING + DOMEN + IZRADA
i sve to već od 150 evra/god.

 

zanimljivo

Wordpress - Kompletan vodič za početnike
Wordpress je najjednostavnija i najmoćnija platforma za blogovanje koja je danas dostupna, i podržava preko 50% svih blogova. Čini uređivanja sadržaja lakim za svakoga.
Zašto morate posedovati websajt kako biste uspeli u poslu?
U svetu, pa i kod nas u Srbiji, vaše preduzeće mora imati web prezentaciju. Iako ne zarađujete preko sajta ili ne prodajete robu i usluge “online”, web sajt je neophodan kako bi služio kao viz...
Kako izabrati ime za sajt?
Biranje domena, tj. imena sajta je isto toliko važno koliko i odabir imena vaše firme. Čak u nekim primerima, kompanije su menjale naziv u naziv web sajta, jer su ih više prepoznavali po nazivu do...
Šta treba da znate pre nego što se odlučite za izradu web sajta
Odavno je očigledno da vam je potreban veb sajt za vaš biznis, posao, preduzeće, šljaku...kako god da nazivate izvor prihoda. Mnogi, koji su tek započeli biznis ili mala preduzeća strepe od toga...
Džumla (Joomla) - Kompletan vodič za početnike
Džumla (eng. Joomla) je odličan sistem za uređivanje sadržaja sa puno fleksibilnosti i sa interfejsom koji je lak za korišćenje, a kog se mnogo ljudi uplaši kada shvati koliko puno opcija i pod...