Na šta treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite za izradu web sajta

Odavno je očigledno da vam je potreban veb sajt za vaš biznis, posao, preduzeće, šljaku...kako god da nazivate izvor prihoda. Mnogi, koji su tek započeli biznis ili mala preduzeća strepe od toga da naprave web prezentaciju, bojeći se uglavnom troškova.

Pokušaćemo da vam napišemo na šta sve treba da obratite pažnju pre izrade vašeg web sajta....

1. Web Hosting

Mesto gde ćete postaviti web sajt, ne treba da vam bude najprioritetnija stavka, ali je sigurno važna. Ako angažujete agenciju ili nekog web dizajnera, pitajte ih da li oni imaju neki predlog gde biste mogli da smestite prezentaciju. Ono na šta treba da obratite pažnju je:

    • Veličina prostora na disku.

Prostor može biti izražen u megabajtima (mb) ili gigabajtima (gb = 1000mb). U zavisnosti od veličine vaše prezentacije, to može biti previše, ali kasnije ume da vam ponestane prostora.

    • Protok podataka (Bandwith)

Količina podataka koju Hosting kompanija dozvoljava da utrošite mesečno. Primer: Ako imate sliku koja je veličine 1mb i imate pregled vaše prezentacije 1000 puta mesečno…istrošili ste vaš bandwidth…nadamo se da se neće desiti sredinom meseca….

    • Broj MySql baza

Najverovatnije da će vam biti potrebna samo jedna baza, ali ukoliko radite nadogradnju ili poddomen ili slično, biće vam potrebne dve…

Hosting kompanije, često ponude jeftinu uslugu, ali svaki dodatak papreno platite kao doplatu!

2. Ime sajta (domen)

Domen je ime, tj. adresa gde se vaš sajt nalazi i gde se može naći na web-u. Najbolje je da ime sajta budi isto kao i ime vaše firme. Ukoliko to niste u mogućnosti da uradite ili je to ime zauzeto, sledeća najbolja stvar je da izmislite neko lako pamtljivo i zanimljivo ime. Obratite pažnju da se i vama to ime svidi, jer ćete živeti sa njim godinama, takođe vaše mušterije će se pre asocirati na ime sajta, nego što će vam znati ime preduzeća.

3. Plan, dizajn, pa izrada web sajta

Nemojte da zanemarite planiranje! Iako ćete unajmiti profesionalca da vam radi sajt, na vama je najveća odgovornost da znate kako će sajt izgledati i koje funkcije treba da ima! Nekada je najbolje krenuti od manjeg sajta (jeftinijeg), pa kasnije ga nadograđivati.

4. Marketing i promocija

Sajt vam je gotov, lep, sve funkcioniše…sada vam još fale i posetioci… E ti posetioci su uglavnom i najteži deo posla! Na promociji sajta trebate raditi, kako pasivno tako i aktivno. Kada kažemo pasivno, mislimo na SEO optimizaciju sajta, a aktivna je plaćena reklama.

5. Održavanje web sajta

Najbolji sajtovi se menjaju, dodaju nove sadržaje i stalno su “u toku”. Da bi to postigli trebali bi imati osobu koja će vam održavati websajt i brinuti o njemu (webmaster).

 

 

 


Lakoodajta.net vam nudi paket usluga u kojem dobijate:

HOSTING+DOMEN+IZRADU

I sve to uključeno u cenu već od 99 evra godišnje!


 

zanimljivo

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za izradu web sajta
Odavno je očigledno da vam je potreban veb sajt za vaš biznis, posao, preduzeće, šljaku...kako god da nazivate izvor prihoda. Mnogi, koji su tek započeli biznis ili mala preduzeća strepe od toga...
Wordpress - Kompletan vodič za početnike
Wordpress je najjednostavnija i najmoćnija platforma za blogovanje koja je danas dostupna, i podržava preko 50% svih blogova. Čini uređivanja sadržaja lakim za svakoga.
Šta je SEO optimizacija?
U osnovi, SEO znači pobrinuti se da sadržaj može biti pronađen – tako da će se vaš novi blog post ili sajt na temu „kako hraniti piliće“, nadajmo se pojaviti negde u top 10 rezultata kada...
Web sajt za malu firmu
Izrada websajta je ključna stvar za svakog preduzetnika ili vlasnika preduzeća. Nije važno da li je to mala firma, samostalan preduzetnik ili veliko preduzeće koje posluje već godinama. Danas…...
Džumla (Joomla) - Kompletan vodič za početnike
Džumla (eng. Joomla) je odličan sistem za uređivanje sadržaja sa puno fleksibilnosti i sa interfejsom koji je lak za korišćenje, a kog se mnogo ljudi uplaši kada shvati koliko puno opcija i pod...